Pagina
Menu

Cheiron

Bereken hier de Cheiron stand in je horoscoop (Engels-talig)

Cheiron - Het sociale bewustzijn


Cheiron is een relatief klein hemellichaam, dat voor het eerst op 1 november 1977 gezien werd. Zijn omloopbaan loopt tussen Saturnus en Uranus, en om eenmaal rond de Zon te Cirkelen heeft Cheiron tussen de 50 en 51 jaar nodig. Vanwege zijn uiterst elliptische omloopbaan is zijn verblijfsduur in een teken heel verschillend van lengte; zo verblijft hij in het teken Weegschaal maar ongeveer 1,5 jaar, en in het teken Ram echter bijvoorbeeld meer dan 8 jaar lang. Door enkele astrologen wordt hij aan het teken Maagd toegekend, anderen echter brengen hem meer met het teken Boogschutter in verband.

De pogingen tot het interpreteren van Cheiron zijn zoals te begrijpen is nog niet zo ver, want het astrologische onderzoek staat hier nog maar aan het begin. Zoals bij alle in de nieuwe tijd ontdekte planeten wordt het actuele tijdsbeeld, dat de totale mensheid in de fase tijdens de ontdekking meemaakt, ook bij Cheiron in de pogingen tot duiding betrokken. Symbolisch wordt hij in de vorm van een sleutel afgebeeld.

Een ander houvast voor de interpretatie is natuurlijk zijn rol in de oude mythen. Cheiron was een Centaur dus half mens, half paard. Hij was genezer, astroloog, leraar, musicus en krijgsman tegelijk. Hij onderrichtte de grote helden als Heracles, Achilles of Orpheus in alle disciplines, bovendien stichtte hij het Asklepeion, een centrum waarin zieken genezen werden en de heelkunde werd onderwezen. Interessant genoeg verwondde een pijl van Heracles Cheiron; de pijl was gedoopt in een gif dat Cheiron zelf had ontdekt. Cheiron leed daarna aan vreselijke pijnen, maar kon niet sterven, omdat hij onsterfelijk was. Zo trok hij zich in zijn grot terug en werd hij pas uit zijn lijden verlost, toen hij in ruil voor de bevrijding van Prometheus vrijwillig in de onderwereld, de Hades, neerdaalde.

Zoals reeds vermeld cirkelt Cheiron rond de Zon tussen Saturnus en Uranus, dus de laatste van de binnenste planeten en de eerste van de buitenste planeten. Deze sleutelpositie heeft als consequentie, dat Cheiron als bemiddelaar ofwel brug tussen buiten- en binnenplaneten wordt gezien. De niet echt gemakkelijk te begrijpen planeten Uranus, Neptunus en Pluto worden door de ervaringen van Cheiron toegankelijk.De door deze planeten vertegenwoordigde collectieve energieën kunnen met behulp van Cheiron nuttig gemaakt en ervaren worden.

Wanneer men het tijdsbeeld nader beschouwt, herkent men hoe de zoektocht naar de zin van de mensheid in de jaren sinds de ontdekking van Cheiron om zich heen heeft gegrepen, en hoe steeds meer individuen de noodzaak van het gemeenschappelijk beseffen en handelen begrepen hebben. Daarbij schijnt Cheiron werkelijk de innerlijke leidsman te zijn, die licht in de duisternis brengt en de geest open stelt voor ervaringen los van de alledaagse routine. Het ontwikkelde en positieve collectieve bewustzijn kan alleen de noodzakelijke omwentelingen voor een vredige en zekere toekomst van de mensheid brengen, en dat blijft door de ontdekking van Cheiron misschien niet alleen maar een droom.

Wie zich nader voor dit thema interesseert, zou het best met het nadenken over de positie van Cheiron in de eigen horoscoop kunnen beginnen; mogelijk bestaan hier aanwijzingen voor sleutelervaringen, die het denken en gewaarworden sterk hebben veranderd. Daarbij zouden wel in het bijzonder vierkant-transits van Cheiron, die afhankelijk van de plaatsing in tekens op een heel verschillende leeftijd plaats vinden, nader onderzocht moeten worden.

Lees meer...

« vorige top volgende »

© CathDesign.nl | Powered by CMSimple | Login