Pagina
Menu

Retrograde

Het Retrograde of Direct gaan lopen van planeten markeert zeer grote veranderingen in ons leven. Dit komt gemiddeld in een horoscoop een keer of drie voor, maar er zijn ook horoscopen waarin geen richtingsveranderingen plaats vinden en horoscopen waarin bijna alle planeten veranderen.

Retrograde lopende planeten in de geboortehoroscoop (radix)
Een Retrograde radixplaneet wijst op een gevoel van onmacht en blokkade op het betreffende levensgebied. Natuurlijk vinden we onze eigen oplossingen om met deze energieën om te gaan, maar we voelen steeds weer dat er geen goede aansluiting is met de buitenwereld. Karmisch gezien wijst een Retrograde planeet op een levensgebied waarmee men in het verleden niet goed heeft weten om te gaan: men heeft het verwaarloosd of verkeerd gebruikt of laten gebruiken.

In de radix laat een Retrograde planeet ons worstelen met de buitenwereld. Het lijkt alsof alles wat wij willen niet toegestaan wordt. Altijd komt van buitenaf een belemmering of iemand die ons de kaas van het brood eet. En als we actie ondernemen doen we het vaak fout. Dit werpt ons terug op onszelf en dwingt tot nadenken over het thema van de Retrograde planeet. Dat verdiept onze kennis geweldig. Een persoon met een Retrograde Saturnus weet door vallen en opstaan uiteindelijk meer van de werking van de planeet dan een ander. Hij of zij weet exact hoe moeilijk het is om grenzen te stellen, om de juiste keuzes te maken en de goede vorm en plaats te vinden voor de eigen persoonlijkheid. De beste deskundigen zijn vaak die het probleem aan den lijve hebben ervaren.

Het direct gaan lopen van een retrograde radixplaneet
Op elke leeftijd kan een Retrograde planeet Direct worden. Dit kan men snel nagaan door in de efemeriden te kijken hoeveel dagen na de geboorte de planeet Direct is gaan lopen. Het aantal dagen is dan het aantal levensjaren. Aan het Direct gaan lopen gaat een periode vooraf in welke de planeet vrijwel stil staat, stationair is. Men bezint zich en dat maakt beweging en actie moeilijk. Soms voelt men zich vastgelopen en heeft het gevoel dat het proces slechts uiterst langzaam weer op gang komt. Dit proces duurt vooral bij de langzame planeten lang: een jaar of zes.

Transformatie
Als een Retrograde planeet Direct wordt merkt de persoon dat een kentering optreedt in zijn onvermogen om de planeetkracht naar buiten te brengen. De persoon ontwikkelt in snel tempo de houding die noodzakelijk is om dit aspect van zijn wezen te uiten. Daarnaast heeft hij of zij baat bij het innerlijke proces dat is doorgemaakt. Karmisch gezien krijgt de persoon de kans om opnieuw te beginnen na een transformatieproces.

Het Direct worden van een planeet garandeert echter niet dat alle innerlijke blokkades verdwenen zijn. Ogenschijnlijk is dat wel het geval, maar vaak blijft de persoon lang zitten met een onvrede en onzekerheid. Vooral als de planeet reeds op jonge leeftijd Direct is gaan lopen ziet de buitenwereld niets 'raars' aan hem of haar, terwijl het innerlijk onvermogen dat bij een Retrograde planeet hoort wel sterk gevoeld wordt. Slechts het verwerkingsproces en de innerlijke bevrijding van de blokkade kunnen het gevoel geven dat men er doorheen is.

Zelfwerkzaamheid
In dit proces spelen keuze en zelfwerkzaamheid een grote rol. Als de planeet op latere leeftijd direct gaat lopen is dit proces veel bewuster. Vaak geeft dit dan een gevoel van opluchting. Het jaar van direct worden is vaak een jaar waarin een belangrijke gebeurtenis plaats vindt, die te maken heeft met de aard van de betreffende planeet en het teken en huis en de bijbehorende huisheerschappen.

Als de planeet Direct gaat lopen komt hij in veel gevallen terug op zijn geboortepositie. Het direct worden geeft aan dat de blokkade opgeheven wordt (in elk geval in de buitenwereld). De conjunctie met de eigen positie geeft aan dat het Retrograde proces afgesloten is en men vanaf dan in een geheel nieuwe vorm gaat functioneren. In wezen gaat men dan de ontwikkeling volgen zoals natuurlijkerwijze bedoeld was. Dit wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen mogelijk zijn als een planeet Retrograde blijft. Integendeel, de innerlijke ontwikkelingen zijn enorm, maar de uiterlijke manifestaties blijven moeilijk. Men moet echter zijn eisen verleggen van buiten naar binnen en zich realiseren dat zelfkennis de eerste vereiste is om de planeet zo goed mogelijk te laten werken, zowel innerlijk als in de buitenwereld.

« vorige top volgende »

© CathDesign.nl | Powered by CMSimple | Login