Pagina
Menu

Pars Fortunae

Het Pars of Spirit of het Nachtpars.

Het gelukspunt geeft de maanfase (de afstand die de maan van de zon verwijderd is) weer, in vergelijking met de Ascendant. Het Pars of Spirit geeft die afstand aan die de maan moet afleggen om weer met de zon in contact te komen en deze afstand wordt eveneens bij de Ascendant opgeteld. Kortom het gelukspunt bevat de afstand van de zon tot de maan en het Pars of Spirit de afstand van de maan tot de zon. Het gelukspunt geeft de meest natuurlijke wijze aan waarop de mens op een bepaalde plaats en tijd op aarde, het licht tot uitdrukking brengt. Het nachtpars daarentegen geeft aan waar en hoe de mens zich bewust is van zijn verbinding met de bron van het licht of de oorsprong van het leven.

Beiden parsen geven de verhouding van zon en maan weer met dit verschil dat op het gelukspunt het licht van de zon natuurlijkerwijs wordt uitgedrukt en dat op het nachtpars het bewustzijn omtrent onze verbinding met de bron uitgangspunt is.

Het Pars of Spirit is de wijze waarop je door de tijd verbonden bent met de schepping en het gelukspunt is de wijze waarop je het leven natuurlijkerwijs uitdrukt. In de klassieke astrologie wordt bij een nachtgeboorte, waarbij de zon zich onder de horizon bevindt, het nachtpars als het leidende pars genomen en bij een daggeboorte, als de zon zich boven de horizon bevindt, wordt het dagpars of gelukspunt als leidend pars genomen.

Het gelukspunt of Pars Fortunae.

Het Gelukspunt - Uw persoonlijke sleutel tot ware tevredenheid

Ieder mens vraagt zich wel eens af hoe hij of zij gelukkig kan worden, en het antwoord op deze vraag is helemaal niet zo gemakkelijk als men zou willen, want vaak bestaan er gewoon verkeerde ideeën over de echte behoeften. Men maakt zichzelf wijs dat men dit of dat nodig heeft, jaagt niet passende voorbeelden na, richt zich naar de ideeën van anderen, en zo is men al op de verkeerde weg zoals soms zelfs zeer laat wordt ontdekt.

Wanneer men echter weet wat iemand werkelijk gelukkig kan maken, kan men zelfs bereid zijn om voor deze doelen of idealen tenminste af en toe problemen mee te maken of pijnlijke beslissingen te nemen. Het Gelukspunt is daardoor zoiets als de persoonlijke grondwet, die in geen enkele situatie vergeten zou moeten worden. Het is een van de "sensitieve" punten die hun oorsprong vinden in de Arabische astrologie.

Het Gelukspunt wordt berekend door allereerst van het aantal graden van de Ascendant, het aantal graden van de Zon af te trekken. Bij dit getal wordt dan het aantal graden van de Maan opgeteld. De formule wordt dus: Gelukspunt = Ascendant - Zon + Maan.

Nu zijn vanzelfsprekend de posities van de Zon, de Maan en de Ascendant niet zomaar als berekeningsgrondslag voor het Gelukspunt gekozen. De achtergrond van dit principe was dat deze drie energieën de mens vormen, en hem zijn unieke karakter geven. De Zon als symbool van de identiteit en de bewuste doelstelling; de Maan voor de emotionaliteit en de reacties; en tenslotte de Ascendant als de zichtbare persoonlijkheid, dat de Zon en de Maan in dezelfde mate tot uitdrukking brengt.

De relatie tussen deze drie posities wordt gekenmerkt door het Gelukspunt. Dit markeert het punt waarop de Zon, de Maan en de Ascendant harmonisch werken, zodat de mens de kans heeft om geluk te ervaren.

 

Het pars (een "Arabisch Punt") duidt aan, waar en hoe in het aardse leven iemands taak voornamelijk ligt of datgene wat wezenlijk voor je is. Waar die dienstverlenende taak voornamelijk verricht moet worden, geeft de stand van het gelukspunt in een huis aan.
Hoe die dienstverlenende taak verricht moet worden, geeft de stand van het gelukspunt in een teken aan. Het leven aangaan, zonder je erin te verliezen om tot innerlijke vrede en voldoening te komen.

Sextielen en driehoeken met het Pars geven aan welke mogelijkheden of wellicht welke gaven benut kunnen worden.
Vierkanten en opposities met het Pars geven aan welke moeilijkheden daarbij overwonnen moeten worden.
Wie zijn gelukspunt bewust ervaart, zal er geestelijk rijker, bewuster en gelukkiger van worden.

In een positief teken brengt het gelukspunt iemand tot handeling, en in een negatief teken tot het aanvaarden van situaties.
De stand in een teken geeft aan, hoe een situatie aangepakt moet worden.
De stand in het huis geeft aan in welke omstandigheden er voortdurend actie gevoerd moet worden.

Huis 1 of Ram: Hier moet iemand leren meer zichzelf te zijn en zelf meer durven ondernemen.
Huis 2 of Stier: Hier houdt het verband met de morele kanten van het leven: wat iemand zelfstandig nastreeft, zal succes brengen.


Huis 3 of Tweelingen: Hier dwingt het iemand tot het onderhouden van contacten en omgaan met mensen alsook het opnemen en doorgeven van allerlei dingen.
Huis 4 of Kreeft: Hier vertegenwoordigt het Pars iemands thuissituatie, en het innerlijk leven. Het kan leiden tot een intens innerlijk leven en grote zelfkennis.


Huis 5 of Leeuw: Hier kan het de betrokkene leiden tot een grote zelfexpressie of organisatietalenten.
Verder zal de persoon graag scheppend bezig zijn en daar veel voldoening uithalen.
Huis 6 of Maagd: Hier zal het geluk door arbeid en toewijding verworven moeten worden, en zal afhankelijk zijn van zelfdiscipline.


Huis 7 of Weegschaal: Hier moet men komen tot samenwerking, verzoening en harmoniseren. De meeste bevrediging zal worden gezocht en gevonden in het huwelijk en de vereniging met de ander.
Huis 8 of Schorpioen: De betrokkene heeft hier als taak zaken te beëindigen, ze opnieuw weer op te bouwen om de nodige veranderingen aan te brengen. Het dwingt iemand de confrontatie met zichzelf aan te gaan.


Huis 9 of Boogschutter: Het geeft een groot verlangen aan naar uitbreiding van het bewustzijn, naar verruiming van het gezichtsveld, zowel in letterlijke als in figuurlijke zin.
Huis 10 of Steenbok: Het Pars geeft kans op een mooie carrière, een succesvolle arbeid in een beherende functie.


Huis 11 of Waterman: Hier biedt het de mogelijkheid een sociaal raadsman te zijn of de gemeenschap van dienst te zijn.
Huis 12 of Vissen: Hier symboliseert het beproeving, afzondering, zelfonderzoek; en als daarin het Gelukspunt staat, dan brengt het werken aan jezelf, (zelfonderzoek en de diepte in gaan) geluk.

 

Pagina
Menu

Laatste update:
20-03-2024

« vorige top volgende »

© CathDesign.nl | Powered by CMSimple | Login